Intel Core i9 7980XE / 7960X review: Intel met 18 cores terug aan kop

Intel Core i9 7980XE / 7960X review: Intel met 18 cores terug aan kop

X299: het zou moeten werken

De nieuwe 12- tot 18-core Core i9 processors doen hun werk op dezelfde Socket 2066 moederborden als de bestaande Skylake-X processors. We hebben het dan dus over moederborden met Intel X299 chipset. Toch houden wij een beetje ons hart vast, aangezien bij verschillende X299 borden zelfs bij gebruik van een 10-core CPU de spanningsstabilisatoren extreem heet worden. In juni publiceerden we al een artikel over een moederbord waarbij we met een Core i9 7900X overklokt tot 4,5 GHz VRM-temperaturen boven de 100 graden maten. Het is dan maar de vraag wat er gebeurt als je een CPU met nog eens dubbel zoveel cores gaat plaatsen.

Intel geeft echter zonder voorbehoud aan dat alle Intel X299 moederborden geschikt zouden moeten zijn voor de nieuwe CPU’s. Gezien het feit dat wij onze testprocessors pas afgelopen vrijdag in ons testlab ontvingen, hebben we nog geen uitgebreide verificatietests kunnen doen. Wat we wel weten is dat Intel een tijdje terug al nieuwe microcode voor CPU’s beschikbaar heeft gesteld (verwerkt in de nieuwste BIOS-versies van de meeste X299 borden) die zeker het idle-verbruik van de chips aanzienlijk heeft verlaagd. Toch zagen fabrikanten vermoedelijk de bui al hangen: verschillende merken hebben vlak na de lancering van Skylake-X al refreshes van hun X299-borden uitgebracht met betere koeling op de VRM’s. Zo werd de ASUS ROG Strix X299-E Gaming al snel vervangen door de ASUS ROG Strix X299-XE Gaming.

Hoe dan ook, wil je aan de slag met een Skylake-X CPU met veel cores en die ook gaan overklokken, dan is het naar onze stellige overtuiging geen overbodige luxe om een bord te kiezen met een bovengemiddeld goede stroomvoorziening en dus niet één van de goedkoopste X299-borden. Als je 2000 euro uitgeeft aan een processor, kan een wat duurder moederbord er ook wel vanaf.

Belangrijk nog om te vermelden is dat X299-moederborden geen ondersteuning bieden voor ECC-geheugen (met geïntegreerde foutcorrectie). Bij Intel blijft dit voorbehouden aan de Xeon server- en workstationplatforms. AMD Threadripper ondersteunt daarentegen wel ECC.

Een flinke vergelijkingstest van Intel X299 chipset moederborden vind je in Hardware.Info Magazine #4/2017. Recent besteedden we er in Hardware.Info TV ook uitgebreid aandacht aan.

Bron: HardwareInfo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *