Wij als werkgever doen er alles aan om ons personeel te voorzien van de beste persoonlijke adembeschermingsmiddelen. Maar als een van onze werknemers besluit om zich een dag niet te scheren, dan hebben wij een groot probleem. Een gladgeschoren gebruiker kan tot 100% van de protectiefactor bereiken.
Door niet te scheren valt deze protectiefactor dramatisch terug en kan zelfs geheel terugvallen naar een protectiefactor van 1%.

Goed scheren is belangrijk

Iedere dag het gelaat scheren is daarom een vereiste voor de gebruiker van een masker om een veilig fit van het masker te garanderen.

Wegwerpmaskers, half gelaat maskers en volgelaatsmaskers met of zonder motor aangedreven ademlucht zijn adembescherming gebaseerd op onderdruk. Bij dit soort maskers ontstaat door het inademen een onderdruk in het masker, waardoor lucht door het filter het masker binnenstroomt of word ingeademd. De afsluiting tussen masker en gezicht moet optimaal zijn, anders wordt alsnog verontreinigde lucht ingeademd. Als die afsluiting perfect is, mag gerekend worden met de nominale protectiefactoren die in de normen beschreven staan. Er bestaat geen enkel merk of type masker wat 100% dicht is. Alle maskers lekken. Het is de kunst om het minst lekkende masker voor jou of je medewerkers te vinden.

Scheren voor fittest

Niet scheren is dramatisch voor de protectiefactor. Deze waarden zijn vastgesteld in een laboratoria met een masker op een glad geschoren gezicht. Maar nu besluit een van de medewerkers om zich niet te scheren. De gevolgen voor de protectiefactor zijn dan dramatisch. Dit blijkt uit een onderzoek van experts van Sundström Safety AB, een producent van adembeschermingsmiddelen en een tweede onderzoek van HSE Health and Safety Laboratory (Van HSE kunt u het document onder aan deze pagina downloaden).

Zij namen een ademmasker en testte deze uit op een aantal proefpersonen. De protectiefactor, de mate van bescherming, nam zeer snel af naarmate het gezicht niet geschoren werd. De uitslagen zijn als volgt: Met een glad geschoren gelaat werd een protectiefactor gehaald van 100%, echter na een of twee dagen met een stoppelbaard was de protectiefactor voor de helft gedaald tot < 50%, met een volle baard zelfs tot maar liefst < 1%.

Scheren

De gezondheid van werknemers met een (stoppel)baard is in gevaar. De effectiviteit van adembescherming loopt flink terug naarmate de drager zich niet scheert. Zelfs zo ver terug dat een gevaarlijk grote concentratie vervuilde lucht dagelijks wordt ingeademd. De conclusie is eenvoudig, het gezicht moet glad zijn, dus de baard eraf. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo kan bijvoorbeeld om religieuze of andere zwaarwegende redenen een werknemer een baard hebben. Voor die situaties is een overdruksysteem dé oplossing.

Bij adembescherming met overdruk wordt door een apparaat vervuilde lucht tot ademlucht gefilterd. Zo’n apparaat kan een externe perslucht compressor zijn met een aparte filterunit, maar ook een motorunit die op de rug gedragen wordt. De schone lucht wordt via een slang aangevoerd op een kap die op het hoofd gedragen wordt. Deze kap dekt weer het gelaat af. Schone lucht wordt dan door de kap weer naar buiten geblazen. Door de overdruk in de kap, kan verontreinigde lucht van buiten niet naar binnen.

Baard geen kritische factor meer

Voordeel van dit systeem is dat een baard geen kritische factor meer is. De protectiefactor blijft gegarandeerd, ideaal dus voor baarddragers. Alle kappen van Sundström voldoen aan de protectie factor TH3 (=500x). Daardoor bieden deze kappen ook nog eens veel betere bescherming dan een halfgelaatmasker (=50x).

Heeft u baarddragende werknemers die adembescherming gebruiken?
Dan bent u bij Sundström aan het goede adres. Klik op de foto hiernaast om naar de website van Sundström te gaan voor meer informatie over adembescherming voor baarddragers.

Sundström masker

Bijlagen

Download Adobe Reader voor PC
Download Adobe Reader voor Android

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *