Apple bedacht het, Microsoft doet het: Reclame in Windows 10

Apple bedacht het, Microsoft doet het: Reclame in Windows 10

Stel dat Finder ineens een balk zou tonen met de tekst: “De beste deal: 1TB iCloud Drive-opslagruimte voor slechts € 6,99 per maand!” Microsoft denkt dat de verkenner een goede plaats is om reclame te tonen en heeft dit ook echt in Windows 10 geïmplementeerd.

Diverse gebruikers merken de advertenties die Office 365 en OneDrive aanprijzen op, zowel in testversies als gewone versies van Windows 10. Apple speelde in 2008 ook met het idee van reclame in macOS.

Gebruikers woedend

In reacties op onder andere Ars Technica zijn gebruikers woedend. Microsoft toont de advertenties aan iedereen, ook gebruikers die al een abonnement op Office 365 hebben. De reclame in Windows Verkenner komt bovenop meldingen om de Microsoft Edge-browser te gebruiken wanneer Google Chrome of Firefox wordt geopend. Ook zien Windows 10-gebruikers regelmatig notificaties die inloggen op OneDrive aanmoedigen.

Windows-blogger Paul Thurrot beklaagt zich voornamelijk over de ongelukkige plaatsing van de advertenties: “Het is treurig dat de advertenties in Windows Verkenner zitten, dat is juist de basis van Windows.”

Apple speelde met het idee

Ook Apple heeft nagedacht over het tonen van reclame in OS X. Al in 2008 diende de fabrikant een patent in dat omschrijft hoe reclame op de Mac getoond kan worden. Steve Jobs wordt als bedenker genoemd. In de menubalk zou een teller verschijnen die aftelt naar de volgende commercial en de mogelijkheid biedt om deze over te slaan.

Wanneer het tijd was voor een advertentie, werd OS X met een animatie weggeklapt en het scherm overgenomen. Apple omschreef dit als een manier om OS X voor iedereen gratis te houden. Anno 2017 is OS X (tegenwoordig: macOS) gratis voor bezitters van een Mac. Ook voor updates hoeft niet betaald te worden en er zijn geen advertenties. Apple heeft onlangs wel App Store Ads op iOS gelanceerd.

Bron: onemorething

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.